Extreme groei of juist dramatische krimp van bedrijven, het tot stilstand komen van leveringen, tekorten aan onderdelen en grondstoffen, extreem hoge transprijzen; noem maar op, het is allemaal voorbij gekomen. Bedrijven zijn uiteindelijk niet meer dan een groep van mensen, die binnen de omgeving van een bedrijf dagelijks bij elkaar komen om samen te werken. De angst sloeg toe bij mensen en dus bij bedrijven. Die gingen van de stand ‘leven’ naar ‘overleven’ en daarbij werd de drang naar grip en controle op de supply chain alsmaar groter. Sinds januari dit jaar leek het er op, dat de supply chains weer enigszins tot rust zouden komen. De vraag luidt nu: wat hebben we geleerd en wat gaan we nu anders doen?
Want onzekerheid blijft een fact of live, zo blijkt keer op keer. Het is ‘survival of the fittest’; niet de sterkte of de slimste overleeft, maar degene die zich het beste weet aan te passen aan continu veranderende omstandigheden. Daar is regie voor nodig. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist een goede strategie en regie op de samenwerking maken je wendbaar. Ik schreef er samen met Jack van der Veen een boek over: Regisseer de keten.
Maak nu een strategie als basis
De essentie is simpel: maak een supply chain strategie die is afgeleid van de bedrijfsstrategie en baseer daar de functionele strategieën op voor planning, inkoop, productie en logistiek. Als je in de overlevingsmodus zit, is daar weinig tijd en ruimte voor beschikbaar. Daarom moet je het nú doen, om beter voorbereid te zijn op verstoringen die altijd zullen plaatsvinden. Zo creëer je de basis voor het verder inrichten van de supply chains en het nemen van belangrijke beslissingen. Ook in hectische tijden.
Weet wat de gevolgen zijn van bijsturen
Daarbij zijn inzicht en sturing belangrijk; de vraag naar supply chain visibility is de afgelopen jaren extreem toegenomen. En als je moet bijsturen omdat de supply chain zich anders ontwikkelt dan verwacht, wil je weten wat de gevolgen daarvan zijn. Dat kun je mogelijk maken door digital twins in te richten, een digitale kopie van de fysieke supply chain werkelijkheid waarmee je analyses, scenario’s en simulaties kunt uitvoeren. Bij voorkeur aangevuld met virtual reality technieken om de uitkomsten echt inzichtelijk te maken voor alle betrokkenen.
Niet iedere klant heeft hetzelfde nodig
Ook de roep om S&PO nam de afgelopen jaren fors toe en dat is begrijpelijk, want het S&OP-proces geeft grip op je planning. Ook stimuleert het afstemming tussen afdelingen. Maar dat proces op zich brengt je maar beperkt verder. Het is minstens zo interessant om eens goed te kijken naar de uitgangspunten van je supply chain planning. Succesvolle bedrijven baseren die veel meer op de vraag uit de markt en realiseren zich dat niet elke klant dezelfde behandeling nodig heeft. Dat betekent differentiëren, echte keuzes maken, segmentatie van klanten en producten. Demand Driven MRP maakt een opmars. Een fundamenteel andere aanpak waarbij zelfs meer voorraden in de keten worden opgebouwd. Maar dan wel strategische voorraden waarmee je strategische klanten altijd kunt bedienen en waardoor je financiële doelen behaalt.
Digitalisering is geen doel op zichzelf
De rol en inzet van supply chain tooling zal veranderen. Niet meer van die megalomaan grote ERP- implementaties die een heel bedrijf uit balans brengen. Maar eerdere sterk gespecialiseerde SaaS-achtige oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van DDMRP, digital twins en MPS-planning. Wendbare, flexibele oplossingen, want digitalisering is geen doel op zich.