Niet alleen met de techniek, betoogt Henri Grolleman, onderzoeker en docent logistiek management bij Hogeschool Windesheim. Maar ook met de mensen. Daarbij baseert hij zich op onderzoek.
"Je ziet het veranderen", zegt Grolleman. "De logistiek wordt veel fijnmaziger. Leveringen gaan steeds minder in pallets tegelijk, maar meer in stuks." Het ligt voor de hand dat dit impact heeft op de technologie die in magazijnen wordt gebruikt. Zo wordt steeds meer gedaan met bijvoorbeeld data analytics en er worden robots ingezet. "Maar", benadrukt Grolleman, "Innovatie in techniek is niet zaligmakend. Je moet ook je mensen meekrijgen, uit alle lagen van je organisatie."
Opleidingsniveaus
Grolleman onderzoekt hoe medewerkers omgaan met innovatie in de real life omgeving van Sharehouse. Dat omvat een fysieke magazijnomgeving in de haven van Rotterdam en het Logistics Lab in Zwolle. Sharehouse is een living lab, waarin wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en waarin studenten direct leren daarmee om te gaan. "Het bijzondere aan ons onderzoek is dat we ons niet hebben gefocust op één opleidingsniveau", vertelt Grolleman. "Bij ons gaat het dus niet om óf de orderpicker óf de planning & besturing, maar om hoe die twee samengaan."
Wel maakt Grolleman onderscheid tussen de verschillende opleidingsniveaus. Zo onderscheidt hij MBO 2 en 3, dat zijn de allround logistiek medewerkers op de werkvloer. Daarnaast is er MBO 4, dat zijn de teamleiders die verantwoordelijk zijn voor de aansturing op de werkvloer. Tot slot is er het HBO-niveau. Dat zijn de projectmanagers die procesoverstijgend en planmatig naar de organisatie kijken. "In ons onderzoek kijken we naar die drie rollen en wat daarin verandert als je gaat innoveren. Zo krijgen we dat voor alle opleidingsniveaus helder."
Innovatie in techniek is niet zaligmakend. Je moet ook je mensen meekrijgen. Laten we nadenken over hoe we werknemers die op de werkvloer actief zijn een podium kunnen geven. Als je de niveaus los van elkaar houdt, is dat de dood voor innovatie.
Focus op samenwerking
Uit onderzoek onder verschillende bedrijven met een warehouse zijn heel interessante zaken gekomen, vertelt Grolleman. Zo verwachten bedrijven dat de mensen met niveau MBO 2 en 3 heel snel kunnen schakelen. Welke techniek je ze ook geeft. "Stop ze een scanner in hun handen, of voice control of Google Glass, dat maakt niet heel veel uit. De veranderingsbereidheid is heel groot." Verder valt op dat er veel gelijkenissen zijn in de focus op logistieke skills op MBO 4- en HBO-niveau. "Het gaat bij beide om kennis van IT-systemen en dat ze daarmee kunnen werken. Het belangrijkste verschil is het analytisch vermogen van de HBO'ers die vanuit data analyses doen. Dat verschil ligt voor de hand, maar we hadden verwacht dat er veel meer verschillen zouden zijn."
Toch legt Grolleman de nadruk op het belang van samenwerking tussen de verschillende groepen. "Doordat de HBO'er een focus heeft op data, bestaat de kans dat hij zich alleen daarop gaat baseren. Dan heb je het gevaar dat hij vanuit zijn ivoren toren gaat bepalen wat goed gaat, wat niet en wat er nu moet gebeuren. Dat wil je niet hebben! Data is een verrijking, maar altijd samen met de mensen die het fysieke werk verrichten!"