Smartwayz.nl en LCB (Logistics Community Brabant) hebben Bestelbeter.nu ontwikkeld. Het datagedreven innovatieprogramma is erop gericht dat bedrijven orders samenvoegen om zo vollere vrachtwagens voor de deur te krijgen. “Het aantal drops van een vrachtwagen kan zomaar met 60 procent naar beneden als de bestellingen gebundeld worden afgeleverd”, zegt Hans Moonen van CGI. Hij is samen met twee experts vanuit Smartwayz.nl bij het initiatief betrokken.
“Laten we de planbare schaarste die er is aan transportcapaciteit zo goed mogelijk verdelen om te voorkomen dat de keten gaat hyperventileren”, zegt Frans van den Boomen, die namens LCB bij het project betrokken is.
Het principe is gericht op vollere vrachtwagenleveringen. Dit kan bijvoorbeeld door minder ad hoc-leveringen en meer gebundelde vracht op één of enkele afleverdagen in de week. “Dit heeft direct een positieve impact op het aantal vrachtwagens, dat voor het bedrijf op de weg zit, het aantal kilometers dat wordt gereden en daarmee op de CO2-uitstoot. Bovendien is personeel, zowel in de vrachtwagen als in het warehouse, efficiënter in te zetten.”
Een vrachtwagen die punt-punt rijdt, is volgens Moonen betrouwbaarder te plannen dan een vrachtwagen die een ‘melkrondje’ doet met meerdere drops. Zelf zien logistiek dienstverleners weinig kans om dit door te voeren. De tooling die voortkomt uit dit project helpt om het inzicht bij opdrachtgevers en afnemers in de keten te vergroten, dat hun bestelgedrag van grote invloed is op de prestatie van de keten als geheel.
Analyses op basis van historische data
Bestelbeter.nu is de afgelopen tijd getest met Bostik, een lijm- en afdichtingsspecialist in de bouw, industrie en consumentenmarkt, en De Graaf Logistics (DGL). Op basis van historische data kunnen klanten van Bostik inzien hoeveel vrachtwagens zij door De Graaf Logistics per dag voor laten rijden met Bostik-goederen (zie onderstaande grafiek). Door bijvoorbeeld de pallets die normaal gesproken op donderdag binnenkomen een dag te verlaten, is er op donderdag geen wagen nodig en is de vrachtwagen op vrijdag voller.
Soms heel veel orders op één dag
“Er zat een bedrijf in het bestand dat op één dag 34 orders aan Bostik had gestuurd”, benoemt Moonen. Datzelfde bedrijf bestelde die dag tevens bij andere fabrikanten voor wie De Graaf Logistics warehousing en vervoer verzorgt. “Zelfs als je dat als distributeur slim bundelt, hebben al die orders hun eigen bestelnummer, gaat het om individuele transportopdrachten en zijn er die dag dus 34 administratieve handelingen voor Bostik.”
Van inzicht naar dialoog en tooling
Behalve voor het bieden van dit soort inzichten, is Bestelbeter.nu opgericht om de dialoog aan te gaan met alle schakels in de keten en om tooling te bieden die de bestellingen verbetert. Zo kan tussentijds al worden geconcludeerd dat het slimmer spreiden van bestellingen bij Bostik het aantal drops enorm kan reduceren. En dit kan volgens Moonen voor sommige afnemers zelfs nog hoger uitvallen, dan de 60 procent die nu uit de analyse kwam.
Ook is al duidelijk geworden dat Bestelbeter.nu de bedrijfsbestellingen flexibeler maakt, maar desondanks ook betrouwbaarder. Voorheen ging een vrachtwagen meerdere locaties langs voor zijn melkrondje. Hierdoor is er op meerdere plekken kans op vertraging. Bij een directe levering met volle vrachtwagen vanuit het dc naar de klant, is veel preciezer in te schatten hoe laat de wagen arriveert. Personeel kan op heel gerichte tijden beschikbaar gemaakt worden. Zeker in deze tijd van arbeidskrapte geen overbodige luxe, benadrukt Moonen. En door de planbaarheid wordt ook de vrachtwagencapaciteit beter benut. Er wordt minder leeggereden en er zijn minder wachttijden. Bovendien is de retourlading bij punt-punt eenvoudiger te plannen.
Samen vrachten verbeteren voor een win-win-win
“Het gaat om bewustwording”, zegt Moonen. “Door alle bestellers hierbij te betrekken, kun je samen de vrachten verbeteren en realiseer je een win-win-win.”
Nationaal opschalen met dit platform
Het initiatief is gericht op de b2b-markt. Dit omdat er in de zakelijke markt veel gegevens vast staan, zoals het aantal pallets dat in een vrachtwagen past. Daarnaast is Bestelbeter.nu begonnen in Zuid-Nederland, maar er is een nadrukkelijke ambitie om dit nationaal op te schalen. Moonen: “We hopen de komende maanden nog twee à drie proeftuinen te starten in andere branches. Dan weten we of het met Bostik en DGL ontwikkelde concept ook toepasbaar is voor andere bedrijven. Zo ja, dan willen we het nog voor het einde van dit jaar nationaal uitrollen.”
Wij hebben een knop gevonden waarmee full load rijden mogelijk wordt
Bijvoorbeeld in food ziet Moonen kansen, maar het maakt voor hem niet uit in welke branche de volgende testbedrijven opereren. Belangrijk is dat die bedrijven weten dat er veel tijd en aandacht nodig is om het traject in te gaan. “Ze zullen ten eerste de benodigde data boven tafel moeten krijgen. Ook moeten ze binnen het bedrijf hun salesorganisatie aanhaken én de dialoog in de keten aangaan”, noemt Moonen. “Door onzekerheden in de markt, zoals de oorlog in Oekraïne, kan ik mij voorstellen dat dit even een wat lagere prioriteit heeft. Aan de andere kant wordt er al jaren gesproken over het bundelen van vrachten en het full load rijden. Wij lijken nu een knop te hebben gevonden waarmee dat mogelijk wordt en we het transport kunnen verduurzamen.”
Van geautomatiseerd naar slim bestellen
De vraag is waarom die knop nu pas is gevonden. Dat ligt er enerzijds aan dat bedrijven vooral nog naar hun eigen stukje kijken, en niet op de hoogte zijn van wat er bij anderen in de keten gebeurt. Terwijl er wel flink wordt gedigitaliseerd en geautomatiseerd, waarmee dat mogelijk zou moeten zijn. “Geautomatiseerd bestellen is niet per se slim bestellen”, aldus Moonen. Misschien komt het wel juist dóór die geautomatiseerde bestellingen dat de orders zo inefficiënt zijn. Moonen adviseert bedrijven om kritisch naar de parameters te kijken. Is het echt nodig dat de voorraad wordt aangevuld als er minder dan dertig van op de plank liggen, of kan dit ook afzakken naar 25 stuks? Zijn er producten die de eerstvolgende dag binnen moeten zijn, of kunnen ze ‘ergens in de komende vijf dagen’ geleverd worden? Door daar slimme afspraken over te maken, kan de vrachtwagen efficiënter zijn werk doen.
Verbeteren bereikbaarheid als doel
Bestelbeter.nu is één van de programma’s van Smartwayz.nl. Behalve het verbeteren van de beladingsgraad houdt dit innovatieprogramma in Zuid-Nederland zich onder andere bezig met betrouwbaardere ETA’s (verwachte aankomsttijden) op zeecontainerniveau en de inzet van andere vormen van vervoer, bijvoorbeeld over het spoor. Het gaat om allerlei initiatieven ter verbetering van de bereikbaarheid, zowel voor goederen- als personenvervoer.
LCB is een samenwerking tussen Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences. De community richt zich op duurzame vernieuwing en groei van de logistiek in Noord-Brabant.