De uitdaging is alle verspilling uit je processen te halen en alleen activiteiten te ontplooien die waarde toevoegen voor de klant. “De rest is verlies.”
Op voorhand benadrukt Hendriksen dat de weg naar operational excellence nooit een kwestie is van het implementeren van een paar tools. “Tools zijn altijd slechts hulpmiddelen. Operational excellence is een kwestie van cultuur”, zegt ze. “Het is een cultuur van kleine verbeteringen, overal en steeds maar weer. Iedereen in het bedrijf is daar in het ideale geval op gespitst en ook bereid om er de nodige stappen voor te zetten. Het is helemaal niet erg als er iets misgaat, dat is zelfs normaal. Het gaat erom wat je ervan kunt leren. Zo los je stap voor stap alle problemen op in je organisatie. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, dan is concurreren met China ook geen sprookje meer.”
Cultuur
Het begint allemaal met het creëren van een cultuur waarin iedereen nadenkt over de plek en de manier waarop hij of zij werkt. “Door de afstand tussen de vloer en het kantoor kleiner te maken, creëren we een cultuur waarin we het met elkaar kunnen hebben over dingen die niet goed gaan of beter kunnen”, zegt Hendriksen. In de kern gaat het om teamwork, wat betekent dat iedereen hulp kan vragen en dat iedereen wordt gehoord. “Als ik de mensen verantwoordelijkheid en leiding geef vanuit vertrouwen in plaats van vanuit controle, dan krijg ik uiteindelijk ook betere winstcijfers. Dat heb ik ervaren bij alle bedrijven waar ik heb gewerkt.”
Verbeterkaarten
Hoe zorg je dan dat iedereen wordt gehoord? Normaal gesproken verliezen kleine problemen het altijd van de grote. omdat men het gevoel heeft dat aan kleine verbeteringen geen eer te behalen valt. Om die reden is Hendriksen van mening dat de aandacht voor kleine problemen als proces moeten worden ingericht. Bij haar huidige werkgever Ubbink hebben ze dit vormgegeven door middel van kaizenkaarten. “Kaizen is het Japanse woord voor verbeteren, dus eigenlijk zijn het verbeterkaartjes. Medewerkers op de vloer schrijven daar een probleem op, of iets wat beter kan. Wij pakken dat dan op in een sprint en gaan ermee aan de slag. Het is pas klaar als die man of vrouw op de vloer zegt dat het goed is. Zo niet, dan blijft de ticket open staan en moeten we eraan doorwerken.”
Carin Hendriksen kan uitgebreid spreken over operational excellence en over
hoe je dat kuntbereiken. Samen met een groot aantal andere experts spreekt
ze op de Masterclass Operational Excellence die in maart 2023 wordt gegeven.
Schrijf je direct in!
Samen op reis
Alle verspilling uit je processen halen, betekent dat je op zoek bent naar de simpelste oplossing. Operational excellence is volgens Hendriksen dan ook briljant in zijn eenvoud. “Als je denkt: ‘Dat is simpel, zo kan ik het ook!’, dan heb je het gevonden. Dat is het! Alleen de weg daarheen is heel lang. Neem je team mee op die reis en bedenk dat elke reis weer anders is. Wees in ieder geval transparant, omdat het erom gaat dat je samen wilt leren.”
Carin Hendriksen brengt deze manier van werken in de praktijk door met een multidisciplinair team U-shaped assemblagecellen te ontwerpen en te implementeren. “In het eerste jaar moesten we samen uitvinden hoe het moest vanaf het concept, naar het design en verder.” Zo’n assemblagecel wordt eerst in karton gemaakt, vertelt ze, zodat de medewerkers op de vloer kunnen aanvoelen hoe ze er in staan en of alles op zijn plek zit. Op die manier wordt iedereen die ermee moet werken in een vroeg stadium betrokken. Dat eerste jaar is er één cel gerealiseerd, maar nu is het team echt op stoom geraakt. “In het tweede jaar zijn er vijf cellen gemaakt. Het komend jaar gaan we naar zes.”
De kracht van het project
De nieuwe cellen zijn ook veel efficiënter dan de oude. In de nieuwe situatie kan Ubbink voor dezelfde output met 30 procent minder FTE uit de voeten en wordt 50 procent bespaard aan vierkante meters, vertelt Hendriksen trots. “30 procent minder mensen klinkt misschien bedreigend voor de medewerkers, maar we moeten ook 30 procent gaan groeien. Dat doen we dus met hetzelfde team, dat geeft vertrouwen. Doordat we vloeroppervlak besparen groeien we niet uit ons jasje en zijn we onderaan de streep winstgevender geworden. Bovendien is er een trendbreuk in de laborkosten versus omzet. Die trend was altijd stijgend, maar nu daalt hij.”
De kracht van het project is dat iedereen er aan meewerkt, vindt Hendriksen. “Ongeacht waar je staat, jij bent degene die het verschil maakt. Je draagt bij.” En dat verschil maken is ook wat haar zelf drijft. “Zolang ik verbeterpotentieel zie, ben ik aan boord. Het team meenemen en zelf laten ervaren, dat maakt het leuk.”